lunes, 10 de noviembre de 2008

La riqueza de las naciones. ¿Dónde estamos en la economía de la educación?

ECONOMIA DE L'EDUCACIÓ


La riqueza de las naciones és el títol del primer article en el qual podem veure com es defineixen les desigualtats que es desenvolupen a partir de la naturalesa de la pròpia feina, de la qual en surt la nostra remuneració. Smith ens descriu cinc elements, els quals considera que són la base dels salaris entre un treball qualificat i un d’ordinari:

  1. Si els treballs són agradables o desagradables.
  2. Si aprendre’l és senzill i econòmic o difícil i costós.
  3. Si són permanents o temporals.
  4. Si la confiança que s’ha de dipositar en aquells que l’executen és gran o petita.
  5. Si l’èxit en ells és probable o improbable.

Per altre banda, en Blaug ens intenta argumentar i defensar que la igualtat no depèn de si hi ha més o menys gent amb estudis sinó que depèn de la financiació que es faci cap a l’educació ja que aquesta és la que produirà que un estat tingui una major o menor inclusió i per tant, s’accentuïn més o menys les desigualtats socials. Per argumentar-ho ens contraposa dues visions: la primera es contextualitza a l’època de l’expansió de l’educació i és la dels economistes de l’educació que van ser coneguts com a primera generació. Pel que fa a la segona és coneguda com a segona generació i la que dóna pas a un nou pessimisme sobre les possibilitats de modificar la distribució de la renda a través dels mitjans educatius exposant una visió més crítica i no dubta en examinar els models de finançament educatius dominants.

(FALTA ACABAR 09.11.08)







El comentari s’ha desenvolupat a partir de les lectures següents:

Aubert, A., Duque E., Fisas M., Valls, R. 2004. Dialogar i transformar. Pedagogía crítica del siglo XXI. Barcelona: Editorial Graó. (a) Extret 1 pp. 12-19.

Blaug, M. 1983. ¿Dónde estamos en la economía de la educación?

Smith, A. 2001 (p.o. 1776). La riqueza de las naciones. Madrid: Alianza. pp.152-157.

Apunts realitzats a classe a partir de l’assignatura “Economia de l’Educació”.

1 comentario:

Òscar Prieto dijo...

D'acord Jessi, quan estigui acabat et faig el retorn.

Salutacions cordials,

Òscar Prieto